Antikoagülan ve Antiagregan (Kan Sulandırıcı) İlaçlar
Kan damarları içinde istenmeyen kan pıhtılarının oluşumunu önlemede kullanılan ilaçlardır. Hali hazırda oluşmuş kan pıhtılarını stabilize etmek ve böylece kopup kan dolaşımına karışmalarını (emboli) engellemek için de kullanılırlar. Aksi taktirde kan dolaşımına geçen pıhtılar (emboli) hayati bir organın damarını tıkayabilir. Antikoagülan ilaçlar oluşmuş olan kan pıhtılarım eritemez. Bu amaçla trombolitik ilaçlar kullanılır.
Antiagregan ilaçlar genellikle atardamarlar içinde istenmeyen kan pıhtılarının oluşumunu önlemede kullanılır. Antikoagülanlar ise toplardamarlar içindeki pıhtı oluşumuna karşı etkilidirler. Antiagregan ve antikoagülan ilaçlar genellikle ağızdan alınırlar, ancak antikoagıilanlar bazen hızlı etki sağlamak için (örneğin ameliyat sırasında veya sonrasında) iğne ile de yapılabilirler.
Warfarin ağız yoluyla (oral) en sık kullanılan antikoagülan ilaçtır. Toplardamarlarda kan pıhtılaşmasına ve bu pıhtının kana karışarak akciğer damarlarmı tıkamasına (emboli) karşı uzun süreli olarak kullanılır. VVarfarin inme (felç) riski olan hastalara da verilebilir. Oral antikoagülan ilaçlar birçok başka ilaç ile etkileşim gösterdiğinden, hastalara tedavi sırasında hangi ilaçlardan kaçınmaları gerektiği anlatılmalıdır.
Göğüs ağrısı, kalp damar hastalığı veya felç geçirmişseniz ömür boyu antiagregan bir ilaç almanız önerilebilir. Aspirin en sık kullanılan antiagregan ilaçtır. Doktor tarafından önerilme- diği sürece başka bir antikoagülan ilaçla birlikte alınmamalıdır.
Oral antikoagülanlar fetüse zarar verebilirler. Gebeyseniz veya gebe kalmayı düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir.
Olası Yan Etkiler
Warfarin kullanımına bağlı olarak ciltte kolay morarma ve çürük oluşması ve daha nadiren cilt kızarması, saç dökülmesi ve ishal görülebilir. Oral antikoagülan kullanan hastaların düzenli olarak kan tahlili yaptırmaları gerekir, çünkü ilaç aşırı kanama eğilimine neden olabilir.
DİKKAT! Oral antikoagülan ilaç kullanırken kanamanız olursa veya idrarınızda kan görürseniz hemen doktorunuza danışın.
İlginizi çekebilecek diğer başlıklar:
Kategori: İLAÇ REHBERİ